Novinky

PSHŠ se představí na Schole Pragensis Tak jako každý rok i v letošním školním roce má naše škola svůj stánek v Kongresovém centru ... Klub mladých diváků První představení Klubu mladých diváků v letošním školním roce se uskuteční v pátek 22. ... Divadelní představení Peter Black 2 Dne 20. 11. 2017 se celá naše škola zúčastnila divadelního představení Peter Black 2, kterou ... Akce pro rodiče žáků třídy 3. A V úterý 7. 11. 2017 připravili žáci třídy 3. A gastronomickou akci pro své rodiče a přátele. ... Magistrát hlavního města Prahy Žáci 3. ročníku navštívili v pátek 10. listopadu (třída 3. A) a v pondělí 13. listopadu (třída ... Poděkování žákyním 4. B Žákyně 4. B Anna Trávníčková, Dominika Jíšová, Martina Topolová a Nikol Margoliusová dobrovolně ... Rozpis souvislé praxe 3. A, 1. skupiny Rozpis souvislé praxe 1. skupiny třídy 3. A najdete zde. Komentovaná prohlídka Muzea Policie ČR V rámci týdne vědy a techniky se žáci třetího a čtvrtého ročníku zúčastnili komentované ... Veletrh pracovních příležitostí 25. 10. 2017 se žáci 4. A a 4. B zúčastnili veletrhu pracovních příležitostí Profesia days. ... Plán na měsíc listopad Měsíční plán na listopad najdete zde. 3. A v České mincovně Ve středu 1. listopadu 2017 jsme spolu s paní profesorkou Martinou Spěvákovou navštívili Českou ... Rozpis souvislé praxe 4. B Rozpis souvislé praxe třídy 4. B najdete zde.

» Archiv
 

Gastronomie v době Karla IV.

U příležitosti oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. organizují Vysoká škola hotelová v Praze ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou akci „Gastronomie v době Karla IV.“, která se uskuteční ve středu 11. května 2016 od 10:00 do 20:00 hodin v prostorách obou škol ve Svídnické 506 v Praze 8.

Karel IV. (14. 5. 1316 – 29. 11. 1378), kterému česká veřejnost přidělila titul Největší Čech, byl velký reformátor a státník zcela ojedinělého rozhledu a schopnosti. Výročí narození Karla IV., význačné postavy českých a evropských dějin, bylo zařazeno organizací UNESCO mezi světová výročí. Pražská informační služba-Prague City Tourism spustila k tomuto výročí speciální internetové stránky www.karlovapraha.cz. Akce „Gastronomie v době Karla IV.“ se koná pod záštitou starosty Městské části Praha 8 Romana Petruse.

Na akci „Gastronomie v době Karla IV.“, na jejíž organizaci se podílejí jak zaměstnanci, tak studenti a žáci obou škol, budou představeny dobové pokrmy a nápoje, které byly servírovány ve 14. století v době vlády císaře Karla IV. Ambiciózní vladař, prozíravý politik i urbanistický vizionář žil v době, která se v gastronomii výrazně lišila od současných stravovacích zvyků.

Středověká společnost byla společností hladu. V důsledku změn klimatu hladomory ve 14. století pronásledovaly lid mnohem častěji než dříve. Důležitou a každodenní součástí jídelníčku byl chléb, který císař Karel IV. miloval. Horním společenským vrstvám byla často servírována lovená zvěř, kterou měl císař rovněž v oblibě. Karlovskou gastronomii výrazně ovlivňoval Karlův pobyt ve Francii. Jeho oblíbenými pokrmy byla polévka s masem (Brouet), ragú z dušeného masa (Mortes) a masové krokety (Rissoles). V královské kuchyni byl zřejmý i vliv Itálie a Burgundska.

Oblíbenými pokrmy, které se často objevovaly na slavnostních hostinách na Karlštejně, byli srnci, zajíci, divoké kachny, koroptve, kvíčaly, kančí a hovězí maso a jelita. V létě pojídal Karel IV. slepice, husy a kachny. Jídlo pepřil a velmi kořenil, zabarvoval šafránem a chléb si mazal na prst vysoko máslem. Karel IV. přivezl do českých zemí vinnou révu, kterou zde nechal vysadit a založil tak tradici českého vinařství. Dále byl znalcem piva, medoviny a moštu.

Pozvánka na akci je zveřejněna na portálech Kudy z nudy a Otec vlasti - Karel IV. 700 let.

V případě dotazů k akci kontaktujte vedoucího katedry hotelnictví Vysoké školy hotelové v Praze: Ing. Petr Studnička, PhD., tel.: 283 101 176, e-mail: studnicka@vsh.cz.

Na setkání s Vámi se těší kolektiv Vysoké školy hotelové v Praze a První soukromé hotelové školy!

 

© 2009 První soukromá hotelová škola, spol. s r. o.       |       Svídnická 506, 181 00 Praha 8       |       info@pshs.cz | +420 283 101 141             Design:Neofema s.r.o.